Saturday, January 19, 2013

Over confident pun susah jugak kan?

 

Salam.

Since Adam lahir lagi aku dah biasa surf dan cari info tentang parenting ni. I believe dalam parenting juga perlu ada ILMU! One of it yang aku ingat sampai sekarang ialah bagaimana membina keyakinan anak-anak!

Aku dulu pun jenis rendah diri. Pemalu yang amat. Sampai ada satu peristiwa manis yang membuatkan aku jadi seorang yang konfiden dengan diri aku. But, there is some spot yang still make me feeling low self esteem.

Back to my son, Adam Nuqman. Sejak kecil lagi aku biasa nya akan puji dia bila dia berjaya buat sesuatu atau menurut cakap kami. Contoh, kalau Adam pandai gosok gigi. Aku akan puji “ cantiknya gigi Adam..”. “ Pandai Adam gosok gigi…” dan so on. Bila dengar tersengih-sengih mamat tuh. Cuma yang tak best dan tak terlayan bila confident dah jadi macam poyo lak aku rasa.

Dalam kereta on the way ke rumah BS, Adam akan membebel-bebel cerita pasal diri sendiri. “Ibu, gigi Adam cantik kan? bu..”, dok ulang lah ayat-ayat poyo tuh . Terhangguk-hangguk aku tanda setuju. Keadang malas nak layan sebab dok ulang-ulang gigi dia cantik.

Dalam dok poyo tu gula-gula tetaplah tak tinggal. Kids kann?? Memula aje pastu dah nampak gigi ke laut segala poyo tuh. Haih!!

No comments:

Post a Comment