Wednesday, January 18, 2012

Knock knock 2012 with sadness.

Hi.

I don’t know how to start!. Actually, permulaan tahun 2012 ini tidak berapa untuk saya.

Masa kandungan saya masuk minggu ke 23, saya tumpah darah. Arghh, satu perkara yang tidak pernah terlintas can happen to me!. And the worse things is, my pregnancy had problem which is called Previa Placenta Type 4!. Hati sangat runsing kerana doctor tak bagi saya bekerja sehingga baby dilahirkan. Pasrah~

Ok, enough of all the emotions. Chronology of what happened.

7 Jan 2012.

Abah not here with me and Adam. Dia terpaksa balik ke kampung mengambil handphone yang tertinggal minggu lepas. Makanya, saya dan Adam di transfer ke rumah Mama. Everything was okay since then. Dalam pukul 7.30 mlm, semasa saya sedang makan malam, tetiba terasa ada bendalir yang keluar dari faraj. Saya cuba berfikir positif. Mungkin cuma keputihan. Tapi saya tetap tak sedap hati, saya periksa pada kain yang saya pakai. Ya Allah, ada darah!! Saya berlagak tenang as usual.

Saya ajak Angah ke Klinik Seri Indah ( Panel) untuk scan baby. After scanning, doctor said baby ‘s fine. I was relief and doctor advice me to go home.

8 Jan 2012.

But, around 1.35am masa tengah tido saya terasa lagi bendalir . Periksa kat dalam toilet masih lagi bleeding. So, saya sambung tido lagi dengan harapan bleeding will stop.

On 5.35 am, still bleeding lagi. Hati rasa tak sedap terus kejut Angah ajak pegi Hospital Selayang.

2-3 doctor yang periksa saya. Siap keluarkan blood clot. Bermakna masih ada darah yang belum habis keluar. Tetapi saya masih rasa okay. I mean im not feel dizzy or nak muntah ke hape. Im just worried about my baby.

After all the checking, seorang senior doctor masuk and scan my perut. He said I had placenta previa type 4. I was like terpinga-pinga. What was that???.

Rupanya placenta aku sudah berada di pintu rahim. Dan itu telah menyebabkan bleeding. Doctor cakap itu tidak baik. Aku terus kena tahan. Masuk Labour Room untuk monitor jika masih bleeding.

9 Jan 2012 – 15 Jan 2012.

After one day, bleeding dah tiada tapi kena tahan ward pulak. Untuk kes macam aku, memang tak advisable untuk aku balik ke rumah. Aku kena bed rest aje di rumah. Erggh..

2-4 hari pertama , saya cuba optimis.  Rindu dengan Adam, makanan hospital yang tak sedap, bosan sebab takde apa yang boleh dibuat semuanya saya cuba hadapi dengan sabar.

Hilangkan bosan dengan mencari kawan tetapi bila mereka dah balik ke rumah saya seperti orang yang sangap. Tersangat sangap!! Nasib baik, masa Doctor Ting buat round saya sudah dibenarkan discharge tapi saya kena bed resting aje sebab bleeding boleh jadi at any time.

Oh,  bil hospital selama seminggu adalah sebanyak RM83 sahaja. Alhamdullilah~

No comments:

Post a Comment