Monday, August 22, 2016

Panas hati.

Kat opis hari ni rasa vengkek jek ngan Ayu. Dari pagi aku dok tunggu nak checking EPF. Sampai lah habis waktu lunch pun takde lagi atas meja aku. Awatlah slow benor buat keje. Aku dah tak sabar panggil Liz. Tanya mcm mana you all prepare EPF? .Tak sngka lak si Liz ni punya ngai dia pi tanya Ayu EPF ada pending takk?

Dah minah tu email aku.Ayat pertama dia

"Kau ada masalah ke??"

Perghh...berdarah hidung aku dengar. Sepanjang 10 tahun lebih kat team ni tak penah lagi jupe maker punya daring mcm ni. Bila aku tya nape nak marah dia kata dia tak marah cuma pelik. Vavi!!

Macam tu punya rude pertanyaan bleh cakap tak marah. Haih!

Aku malas nak layan dah. Lg bagus buat keje aku .

Aku pelik rajin betul dia email tya benda tak penting mcm ni. Jubo😠

Selekeh

Pagi ni rasa selekeh sangat.
Dengan muka tak mekap.
Dengan bersandal hitam aje.
Duh~

Selalunya bukan sebab tak sempat tapi malas . Nak kata sebab naik motor pun tak gak. Itu cuma alasan je.

Si Linda B tu..datang kerja bawak motor tapi selalu presentable je. Muka selalu bermekap. Baju dan tudung kemas aje tak macam aku selekeh. Asal tutup aje Huh! 😠

Sunday, August 21, 2016

Adam Nuqman dan basikal baru

Semalam belikan basikal untuk Adam Nuqman di Kajang, Area rumah bujang Abah dia dulu di Saujana Impian.. Sengaja belikan besar sikit supaya tahan lama. Adam ni belum pandai naik basikal. Yelah, duk flat takde sapa nak ajarkan dia. Hari cuti Abah dia selalu sibuk hal lain, Dah sakit ni lagilah tak boleh nak ngajar,

Ikut hatikan aku taknak belikan basikal sebab takut Adam tak main pun. Kalau main pun sekejap aje, Dah faham betul peel anak bujang aku nih. Panas dia sementara sahaja, Dah bosan nanti dia langsung tak nak main dah, Haih~

Dulu masa Adam 3 tahun kalau t ak silap, Abah dia ada belikan dia basikal . Warna hijau. Dua-tiga kali je main pastu tersadai rumah rumah sampai rosak tayar dia. Rugi jer~Itu yang buat aku berat hati nak beli tapi disebabkan Adam dah mintak untuk hadiah dia dapat nom 5 peperiksaan pertengahan hari tu terpaksalah aku belikan.

Harga aku beli RM450 + RM30( roda kecil) sebab Adam tak pandai naik basikal lagi. Bagi dia berlatih dulu. Pagi-pagi lagi tadi dia dah bangun nak main basikal. Aku benarkan dari dia main Tab dia kan. Tengoklah sampai bila dia boleh bertahan. Huhu. Nanti kalau taknak main dah aku jual kat Mudah jer,

Mama ada kol arini. Citer Angah kol nak pinjam RM500 nak pindah rumah, Serius. Aku memang kesian ngan adik perempuan aku sorang nih, Bila ingat time bujang dialah yang paling rapat dengan aku, Paling selalu dengan aku. Bila dia susah macam ni memang aku sedih sebab tak boleh tolong. :(
Angah kawen suka sama suka, Suami dia adalah pilihan dia sendri walaupun pada mulanya mama dan arwah papa tak bersetuju. Tapi , Angah kata dia bahagia, Aku tak paham camne dia boleh hidup dengan hutang keliling pinggang, Padahal , masa bujang dulu Angah selalu support aku dan Fizi bila kami takde duit. Sedih sangat bila pikir pasal Angah.




Sunday, July 10, 2016

Langit Tak Selalu Cerah - Part 2


Besoknya pagi-pagi lagi aku ke HUKM lawat Abang. Nak jumpa doctor sekali untuk diskus tentang rawatan dan bayaran. Yang leceh pasal spital ni satu jek...doctor dia selalu bertukar-tukar. Sorang doctor cakap lain, sorang lagi cakap yang lain. Pening jugak kekadang tuh.

Pas jumpa doctor jap, aku balik rumah semula, Nurse pun tak bagi aku tunggu. Lebih baik aku balik rumah sebab rumah pun tunggang langgang sejak semalam. Pas dah kemas rumah dan uruskan  apa yang patut..teringat pulak kat anak-anak. Aku terpikir malam ni takkan nak tidur sengsorang.

Aku pun kemas pakaian sikit2 nak tido rumah Mama malam ni. Di sana sempat jugak aku bayarkan zakat fitrah mewakili Abang. First time dalam sejarah hidup aku. Pastu, beli tepon baru, Yang murah-murah aje, Pinjam duit Alif. Takut emergency Abang susah nak kol so handphone sangat  penting,Tak boleh harapkan  henpon lama yang sudah rosak tuh,

Pastu, mama suruh aku pergi jumpa sendiri Maksu Ma untuk bincang tentang pinjaman untuk operation Abang tuh. Alhamdullilah~ berjalan lancar walaupun aku serba salah sebab Maksu cakap dia kena keluarkan duit tabung haji.

Besok paginya...sepatutnya aku kena bekerja lagi, Diskus ngan Intan, seb baik dia suh aku amik CL jek. Kesian kan anak-anak nak ikut aku balik.. Kol kak dayang takut dia dah cuti raya. Alhamdullilah, Kak Dayang masih ada dan boleh jagakan Adam dan Ainna bila kau pergi kerja .

Walaupun, Allah duga aku tetapi Dia tak biarkan aku sorang-sorang. Dia sentiasa bantu aku dan mudahkan segala urusan aku semasa Abang di hospital. Syukur Ya Allah~


Sehari sebelum raya, Abang dah boleh kuar hospital tetapi perlu bergantung pada ubat cair darah, Operation Angiogram dia ditangguhkan ke hujung bulan. Dapat MC 45hari.


Thursday, July 7, 2016

Raya 2016


Raya tahun ni biasa-biasa jek. Yang lebihnya untuk Adam ngan Ainna jek. Mak pak nyer tak beraya mana pung. Pagi raya, aku bawak Adam dan Ainna beraya rumah Mama. Abang tinggal kat rumah. Dia kata tak sihat. Biaq pi lah nak duk rumah pun,

Pas beraya rumah Mama, pi rumah nenek pulak, Mak sedara yang ada pun cuma Cik De ngan Maksu Da sekeluarga. Yang lain beraya kat kampung masing-masing .

Tema tahun ni Biru Teal. Kain baju Ainna tu lagi mahal dari baju aku, Kain aku tuh RM50 jek sepasang, Ainna pun RM80 lebih per meter. Maklumlah beli kat Jakel. Kain baju melayu Adam pun beli kat Jakel gak. Biarlah anak-anak je yang lebih, Aku pun takde hati sangat nak beraya sejak umur meningkat nih,

Baju Ainna tu Mak wan dia yang jahit, Baju aku ngan Adam antar tailor dekat ngan tuisyen,. Dia buat seluar baju melayu Adam kecik kat kaki, Pesen baru ke? Entahlah~ Janji ado baju raya. Seb baik aku ni bukan jenis cerewet. Kalau Mak Wan dia mesti banyak komplen,

After Raya rumah Nenek, ingatkan nak lepas sampai petang, Tetiba Abang kol kata Mak datang dari kampung, Adusss...plan tuh dia kol suara dah semput-semput terus aku balik. Dia semput sebab kemas rumah, Huhu.

Seb baik takde apa-apa.

Mak datang ngan Ucu and Kak yah sekeluarga. Siap bawak rendang daging, rendang ayam, nasi impit ngan lemang sket, Adalah jugak nak makan. Harapkan rumah aku memang tak sedia apa-apa untuk raya ni. Kepala pening pikir bajet nak tukar tayar lak,







Nampak muka aku pucat kan? Haah..aku tak mekap langsung,. Malaihh! Jumpa sedara je punnn..

Monday, July 4, 2016

Langit tak selalu cerah - Part 1


Hidup aku boleh dikatakan ada pasang dan surutnya.
Jangan sangka hidup kita akan sentiasa maintain macam biasa. Sekali sekala pasti ada dugaan yang Allah bagi sebagai peringatan.


01/07/2016
Bagi aku,  inilah dugaan yang paling hebat untuk tahun ini. Bila mana Abang tetiba sesak nafas dan dibawa ke hospital dengan ambulan. Yang paling terkilan, sebelum itu Abang dah kol aku dari pagi tapi...henpon aku takde bateri dan memang beberapa hari sebelumnya henpon aku dah buat hal. Henpon jadi cepat panas dan bila charge kena off. So, kebetulan hari tu aku off henpon untuk charge the battery and num opis pun aku tak on. Terkilan beb~ . Huhu

Tahu pun bila aku dah sampai rumah and terserempak dengan Pakcik Tua ( Jiran kami) . Dia yang bitaw Abang ada kat hospital kerana sesak nafas, Aku naik rumah jap. Kol Abang pakai tepon rumah je. Sebab tepon aku lak takde kredit, Suara dia memang bunyi lemah and masa tu aku macam blur and tak tahu nak cakap apa, nak rasa apa..semua tetiba kan? Update Geng sentap dul. Huhu.

Pas dah cakap...amik bebudak kat rumah Kak Dayang. On de way tuh, aku mangis dalam kereta lagi. Dah amik budak, baru kol mama bitaw . Masa kol aku susah nak cakap sebab nangis. Mama dahlah susah nak dengar. Ada sekali tuh , mama kata "langgar bas" walhal aku cakap "sesak nafas". Haihh..Sabo jerlah~

Pastu, biasalah mama panik. Dengar aku nangis2 macam tuh dia pass tepon ke Alif. Haha! Baru aku tahu mana aku dapat peel cepat panik nih. Huhu. Alif tanya nak suh dia buat apa? Aku nak orang temankan aku ke Hospital je sebab aku tak tahu jalan nak drive ke sana and lagipun kena ada orang jagakan Adam ngan Ainna sementara aku tengok Abang. Last2, mama nak ikut sekali,.Lagi bagus. Tapi kesianlah kat diaorang sebab masa aku kol memang nak dekat waktu berbuka puasa. Alif kata dia berbuka dalam kereta aje. Dengan air yang bersebut. Huhu.

Firdaus pun datang jugak dengan motor. Sambil tunggu derang sampai , aku bawak Adam pi klinik jap. Masa amik , dua-dua mata dia bengkak.. Aku suspect allergic. Sampai klinik, doc pulak takde. Tunggu dalam 20 minit gak. Doc kata komfem allergic tapi disebabkan apa kena lah cari. Sama ada di sebabkan makanan ataupun benda yang dia sentuh.

Dah jumpa doc tuh, kebetulan Firdaus dan mama pun sampai, Aku suh Firdaus antar aku ke hospital and mama bawak balik budak-budak ke Gombak. Masa ni, nampak macam keluarga aku semua tak tahu apa yang patut dibuat. Mama yang banyak tanya aku apa yang nak dibuat seterusnya walhal situasi ini juga pertama kali untuk aku, , Nasib gak, Allah permudahkan semua urusan, Apa yang aku nak, dapat dilakukan tanpa banyak halangan. Dalam panik tuh, aku bole berfikir lagi.  Alhamdullilah, otak aku tak blank. ~

Pastu, Firdaus anto ke hospital. Plan nak duk dalam spital, Masa ni sebenarnya aku dah keletihan sangat. Tapi, kuatkan juga kederat. Tak penah masuk Hukm, berjalan sendrik cari bilik Abang. Allah permudahkan lagi. Jumpa misi yang baik hati tolong carikan bilik Abang sebab Abang cuma tahu dia kat tingkat 6 tapi tak tahu wad berapa..Memang aku main redah jer kat HUKM tuh.




Dah jumpa wad, tengok abang terbaring . Penuh wayar dan bernafas melalui oksigen. Tak banyak bercakap sebab dia sedang semput. Abang citer, yang saluran darah dia tersumbat . Masa di datang pagi tuh, doc nak terus buat operation tapi sebab Abang kata takde duit maka operation dibatalkan,

Masa ni, nampak Abang bergantung seoenuhnya kat aku tentang masalah finance untuk buat operation. Doc kata kos adalah sebanyak RM20K. Abang memang takde satu sen pun sebab dia takde simpanan, takde insuran sendiri or insurans kompeni, Aku stress jugak bila Abang asyik tanya aku jek. Tapi, sebagai isteri aku sabar dan berharap dia dapat pengajaran dari semua ini. So, aku cuba cool and rileks jer sebab abang dah nampak cam give up.

Malam tuh, aku balik ke rumah semula . Mintak tolong pakcik tua amikkan sebab teksi dah takde, Dah dekat tengah malam. Rupanya, di CCU pelawat tidak dibenarkan masuk .
Sampai rumah, tak leh nak tido. bukan tenet,,,search pasal Angiogran and Angioplasty. Ini  lah operation yang Abang kena buat dan kos adalah sebnyak RM20K. Dalam, gugel-gugel tuh jumpa orang share pasal EPF, Rupanya kita boleh boleh buat engeluaran dari EPF untuk rawatan di hospital. Sebelum ni, aku pun buntu sebab Geng sentap kata , panel kompeni cuma cover RM25k per incident. Buntu, tak tahu nak buat operation di HUKM or transfer ke Hosptital Pantai Cheras.

Kalau di HUKM kena bayar duit sendrik dulu. dan kalau dia Hospital Pantai, aku takut kos melebihi dari limit insurans..




Wednesday, June 29, 2016

Ramadhon we olls 2016


Lamanya tak hupdate blog. Nak setting blog pun dah lupa macam mana. Padahal dulu terer. Kahkahkah.! *lawak hambar*

Hari ni buat kali ke 23568 juta kalinya aku demotivated keje kat opis nih. Aku ni senior kat situ. Tapi kekadang rasa cam baghal sangat lah! Apesal ntah! Akpk Team ada KCSA finding. Nama aku lagi yang naik. Semak tul pale otak aku. Process yang kena adalah Notification Letter . Miss Intan kata aku tak check tagging. Aku lagi??? Aku rasa mesti Boss dah under estimated aku skrang sebab nama banyak kali naik. Padahal aku senior beb! Repo gua dah tercalar beb!Huwaaa....

Yang baghalnyer...process tagging kat team PAU which is after we sen Proposal and end up kita pulak yang nak kena recon. Tidak kah menampakkkan tak logik kat situ. Team lain yang buat keje , apasal kita pulak baik hati kena recon untuk diaorang?? Memang aku rasa fedaplah. Dah sah-sah Intan kata process tu tak cover dalam DOI and dlm checklist pun takde mention kena check tagging and then bila ada finding , AKU GAK YANG SALAH!!

Dahlah semer process aku yang kena bekap! Susah aku nak maintain tau! Besok Boss masuk opis. Aku nak tengok macam mana  Miss Intan ni nak bekap aku. Kalau komfem nama aku kena, memang aku nak slow talk lah ngan boss. Aku dah takleh cope lah macam nih.

Ok...habis maghah! Tukar citer lain pulak! Ramadhon nak dekat habis dah, tapi satu citer pun aku tak share lagi kat blog nih.

Macam tahun lepas jugak, bulan pose ni time keje dari 8am -5pm. Aku drive sendrik ke tempat keje. Ini pun plan nak suh Abah anto jek naik moto. Sebab masa balik tadi, KRT punya geng dah setting nak buat auto gate pulak!! Aduihh..dah lah nak kena byr parking opis, parking rumah pun nak kena bayar. Pening pale betul. Tetiba aku rasa gaji aku dah tak cukup sekarang nih. Patutlah bayar hutang credit card tak habis-habis kan?

So, dengan kepantasan berfikir aku ni, aku decide dah takmo drive . Kurang2 leh jimat RM200-250 setiap bulan. Eh, aku dok merapu pasal opis lagi ker? Haihhh.

*Pang* tanpo diri sendrik jap. Ok, sambung pasal Ramadhon.

Since Ramadhon nih, Abah nye yang banyak sediakan juadah berbuka pose. Aku take over masa aku cuti aje. Maknaya Sabtu or Ahad je. Weekday, Abah dia lah yang cover. Kekadang kalau malas sangat. Dia beli je kat Bazar. Apa dia beli, itu lah yang aku makan. Tak banyak songehhhhh.

Adam? Memula je dia pose penuh. Itupun masa cuti sekolah 2 minggu tuh. Sekolah bukak je, dah tak larat nak pose. Kekadang separuh hari, kekadang langsung tak pose. Aku tak strict sangat bab pose Adam Bagi dia can tahun nie. Dia pun baru nak belajo puasa kan...

Sahur pun memula jelah. 2-3 hari je tahan. Pastu Abah dia kata ngantuk. Aku pun malaslah nak bangun sesorang. Bangun untuk minum air je pastu tido balik. Hohoho.

Terawih? Haram tak pergi. Memang ada niat nak join. Tapi, Abah dia kata Imam kat surau bawah ni selalu takde. Dahtu acaner? Maghrib je kat rumah . Ngaji sikit-sikit. Hohoho.

Macam tuhlah tahun ni. Semer biasa-biasa jek.
Tengah tggu peyed nih..Bila lah nak mai?